Pražma recept v troubě v solno-bylinkové krustě

🐟 Pražma v troubě v solno-bylinkové krustě s řeckým kořením
Klíčová slova: pražma v troubě, solná krusta, bylinková krusta, pečená ryba recept, řecké koření, pražma recept, ryba v soli
🧂 Ingredience (2 porce)
-
1 celá čerstvá pražma (cca 500–600 g), vykuchaná
-
1 citron (plátky + kůra)
-
1 limetka (kůra + šťáva)
-
2 snítky čerstvého tymiánu
-
2 snítky rozmarýnu
-
1 lžička směsi řeckého koření z (např. oregano, tymián, majoránka, sušený česnek)
-
2 bílky
-
1 lžíce olivového oleje (ideálně z reckoastul.cz)
-
čerstvě mletý pepř
👨🍳 Postup
-
Příprava ryby: Pražmu omyjeme, osušíme a do břišní dutiny vložíme plátky citronu, snítky tymiánu a rozmarýnu. Lehce zakápneme olivovým olejem a posypeme řeckým kořením.
-
Solná směs: V míse smícháme mořskou sůl s nastrouhanou citronovou a limetkovou kůrou, nasekanými bylinkami a trochou pepře. Přidáme vyšlehané bílky a zlehka promícháme – vznikne vlhká, tvarovatelná hmota.
-
Pečení: Na plech vyložený pečicím papírem rozprostřeme polovinu solné směsi. Položíme rybu a zakryjeme ji zbytkem směsi – ideálně tak, aby byla celá uzavřená. Pečeme v troubě předehřáté na 220 °C cca 25 minut (orientačně 15 minut na každých 500 g ryby).
-
Servírování: Po upečení necháme rybu chvíli odpočinout, pak opatrně rozlomíme krustu a vyjmeme maso. Podáváme s čerstvým salátem, pečenými brambory nebo grilovanou zeleninou.
🍋 Tip pro servírování
Zakápněte hotovou rybu pár kapkami lanýžového oleje nebo přidejte lžičku tymiánového medu do salátu – obě ingredience najdete na a krásně doplní středomořský charakter jídla.