Pražma recept v troubě v solno-bylinkové krustě

🐟 Pražma v troubě v solno-bylinkové krustě s řeckým kořením

Klíčová slova: pražma v troubě, solná krusta, bylinková krusta, pečená ryba recept, řecké koření, pražma recept, ryba v soli

🧂 Ingredience (2 porce)

  • 1 celá čerstvá pražma (cca 500–600 g), vykuchaná

  • 1 citron (plátky + kůra)

  • 1 limetka (kůra + šťáva)

  • 2 snítky čerstvého tymiánu

  • 2 snítky rozmarýnu

  • 1 lžička směsi řeckého koření z (např. oregano, tymián, majoránka, sušený česnek)

  • 800 g hrubé mořské soli

  • 2 bílky

  • 1 lžíce olivového oleje (ideálně z reckoastul.cz)

  • čerstvě mletý pepř

👨‍🍳 Postup

  1. Příprava ryby: Pražmu omyjeme, osušíme a do břišní dutiny vložíme plátky citronu, snítky tymiánu a rozmarýnu. Lehce zakápneme olivovým olejem a posypeme řeckým kořením.

  2. Solná směs: V míse smícháme mořskou sůl s nastrouhanou citronovou a limetkovou kůrou, nasekanými bylinkami a trochou pepře. Přidáme vyšlehané bílky a zlehka promícháme – vznikne vlhká, tvarovatelná hmota.

  3. Pečení: Na plech vyložený pečicím papírem rozprostřeme polovinu solné směsi. Položíme rybu a zakryjeme ji zbytkem směsi – ideálně tak, aby byla celá uzavřená. Pečeme v troubě předehřáté na 220 °C cca 25 minut (orientačně 15 minut na každých 500 g ryby).

  4. Servírování: Po upečení necháme rybu chvíli odpočinout, pak opatrně rozlomíme krustu a vyjmeme maso. Podáváme s čerstvým salátem, pečenými brambory nebo grilovanou zeleninou.

 

🍋 Tip pro servírování

 

Zakápněte hotovou rybu pár kapkami lanýžového oleje nebo přidejte lžičku tymiánového medu do salátu – obě ingredience najdete na a krásně doplní středomořský charakter jídla.